המטבח היפני נחשב עשיר מגוון ואסתטי וזוכה ליוקרה קולינרית בכל העולם וגם בישראל. בשנים האחרונות נפתחו שפע מסעדות יפניות וסושיות והאוכל היפני הפך מבוקש ואהוב גם בקרב ישראלים.
אחד המשתנים המרכזיים במטבח היפני הוא טריות המזון, עבודה עם חומרי גלם טריים כמו דגים, בשר ופירות ים וגם ירקות ופירות שזה עתה נקטפו. המטבח היפני אינו כולל מזונות מעובדים תעשייתיים, כמו כן יש דגש רב על איכות המרכיבים, כמות הסיבים התזונתיים הוויטמינים והמינראליים.
המזון היפני מושפע ממיקומו הגאוגרפי ומתנאי האקלים הייחודיים לו, בעוד האקלים באיי הצפון מתאימים לגידולי דגים, צדפות, אצות וסרטנים, באיים המרכזיים בולט גידול האורז, הירקות והדגנים, באיי הדרום האקלים מספק שפע של פירות אקזוטיים ייחודיים.
כך נהנית יפן משפע חומרי גלם טריים בתוצרת מקומית, שנותן את ביטויה בתפריט היפני העשיר. כמדינת איים נהנים היפנים מדגה, אצות, פירות ים, צדפים ומזונות נוספים שמקורם בים. אחד התיבולים השכיחים למאכלים רבים הוא הדאשי העשוי מפתיתי דגים.
בנוסף אוהבים היפנים להוסיף עשבי תיבול, אצות, עשבי מרפא, סויה, וואסבי ומיסו לתיבול והעשרת המנות.
האורז הוא מרכיב מרכזי בבישול היפני ממנות הסושי, הניגירי (כדורי אורז), הנורימאקי (גלילי אורז עטוף באצה) ותבשילי קדירה רבים שמוגשים על בסיס אורז. אפילו המשקה האלכוהולי היפני המסורתי הוא יין אורז הקרוי סאקה.
התחליף של האורז הוא הנודלס שיובא מסין, התפריט היפני כולל מגוון סוגי אטריות :
סובה– אטריות סיניות שעשויות מקמח כוסמת, מוגשות בתוך ציר תבשיל או מטוגנות (יאקי סובה)
אודון– אטריות עבות המבוססות על חיטה, מוגשות עם רוטב, בתוך מרק או מטוגנות
ראמן – אטריות סיניות דקות מחיטה, נהוג להגיש אותן במרק או ציר בשר.
צ'מפון– אטריות בינוניות המוגשות בתוך תבשיל מאכלי ים וירקות.
מאכלי הרחוב נפוצים מאד ביפן ומציעים אוכל טרי, זול, טעים ומהיר מאד. הדוכנים מציעים מגוון רחב של שיפודים יפניים, פנקייקים מלוחים עם כל טוב, אטריות (ראמן, אודון וסובה), לחמניות באן במילויים שונים, טמפורה ומוקפצים.
לעיתים אנשים רבים נדמה שהמטבח היפני מציע סושי, אך מעבר למגוון נרחב של סושי, המטבח היפני כולל תבשילים ונזידים, מנות מאודות, צלויות ומטוגנות ומציע עוד שפע ניחוחות וטעמים אקזוטיים ייחודיים המזינים גם את הגוף וגם את הנשמה.